Śląskie gotowanie - tradycja i dobry smak


Projekt realizowany był w terminie od 1 do 30 października 2014 roku , współfinansowany z przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Cele Projektu pokrywały się z zadaniami programu działalności WUTW takimi jak :utożsamianie się słuchaczy z miejscem zamieszkania -"Małą Ojczyzną",poznawania kultury i tradycji Regionu , działaniu na rzecz ocalania od zapomnienia obyczajów regionalnych ,pamięci o wybitnych Ślązakach i propagowaniu regionalnej wiedzy historycznej .
Słuchacze naszego Stowarzyszenia w większości pochodzą z różnych części naszej Ojczyzny . Przybyli na teren powiatu wodzisławskiego w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych kiedy, ,powstawało wiele nowych kopalń węgla.Zapotrzebowanie na pracowników w różnych dziedzinach życia społecznego oraz łatwość w pozyskaniu mieszkania, spowodowały migrację młodych rodzin z dziećmi i osób rozpoczynających swe dorosłe życie . Następowały procesy asymilacji z autochtonami ,przejmowanie zwyczajów regionalnych, wprowadzenie do języka komunikacji określeń gwarowych.
Założeniem Projektu było odnalezienie dawnych regionalnych przepisów kulinarnych ,zmodyfikowanie ich stosując zasady dietetyki ,nabycie umiejętności posługiwania się nowoczesnymi urządzeniami gastronomicznymi .
W realizacji projektu uczestniczyło 15seniorów i 15uczniów szkół gastronomicznych . Pracowano w grupach dwuosobowych -uczeń i senior .Wspólna praca sprzyjała nawiązaniu wzajemnych serdecznych relacji .Młodzież posiadała wiedzę ogólną ,a seniorzy dysponowali wiedzą praktyczną, co wzajemnie pomagało w wykonywaniu pracy.
Na zakończenie został opracowany folder w którym zamieszczone były "odnalezione " dawne przepisy kulinarne oraz te , które zostały poddane modyfikacji .
Wspólna praca ,planowanie kolejności działań ,organizacja stanowiska pracy , przestrzeganie jego czystości , to wartość dodana jaką wynieśli uczestnicy Projektu.
W opinii Dyrektora placówki oświatowej oraz nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych ,uczestniczący w Projekcie Uczniowie , z większą niż dotychczas motywacją podchodzą do nauki przedmiotów zawodowych. Dzięki wspólnej pracy z Seniorani zyskali potwierdzenie właściwego wyboru drogi zawodowej.


Zobacz zdjęcia


Opiekun Projektu -Ewa Spas